Critically Endangered Fauna Species
- Home
- Critically Endangered Fauna…

Asian Elepheant (LC)
The Asian elephant is the largest land mammal on the Asian continent. They inhabit dry to wet forest and grassland habitats in 13 range countries spanning South and Southeast Asia.

Sloth Bear (VU)
Sloth bears have shaggy, dusty-black coats; pale, short-haired muzzles; and long, curved claws which they use to excavate termites and ants. A cream-colored “V” or “Y” shape usually marks their chests.

Indian Tiger (LC)
The tiger (Panthera tigris) is the largest living cat species and a member of the genus Panthera. It is most recognizable for its dark vertical stripes on orange fur with a white underside. An apex predator, it primarily preys on ungulates, such as deer and wild boar.

Indian Flapshell Turtle (VU)
The Indian flapshell turtle (Lissemys punctata) is a freshwater species of turtle found in South Asia. The "flap-shelled" name stems from the presence of femoral flaps located on the plastron.

White Rumped Vulture (CR)
The white-rumped vulture (Gyps bengalensis) is an Old World vulture native to South and Southeast Asia. The white-rumped vulture is a typical, medium-sized vulture, with an unfeathered head and neck, very broad wings, and short tail feathers.

Red Headed Vulture (CR)
The red-headed vulture (Sarcogyps calvus), also known as the Asian king vulture, Indian black vulture or Pondicherry vulture, is an Old World vulture mainly found in the Indian subcontinent, with small disjunct populations in some parts of Southeast Asia. It is a medium-sized vulture of 76 to 86 cm (30 to 34 in) in length, weighing 3.5–6.3 kg (7.7–13.9 lb) and having a wingspan of about 1.99–2.6 m (6.5–8.5 ft).

Indian vulture (CR)
The Indian vulture (Gyps indicus) is an Old World vulture native to India, Pakistan and Nepal. It has been listed as Critically Endangered on the IUCN Red List. It is 81–103 cm (32–41 in) long and has a wing span of 1.96–2.38 m (6.4–7.8 ft).

Bengal Florican (CR)
The Bengal florican (Houbaropsis bengalensis), also called the Bengal bustard, is a bustard species native to the Indian subcontinent, Cambodia, and Vietnam. It is listed as Critically Endangered on the IUCN Red List. Adult Bengal floricans range from 66–68 cm (26–27 in) in length and stand around 55 cm (22 in) tall. The female is larger than the male and weighs around 1.7–1.9 kg (3.7–4.2 lb) against a weight of 1.2–1.5 kg (2.6–3.3 lb) in males.

Greater Adjutant (EN)
The greater adjutant (Leptoptilos dubius) is a member of the stork family, Ciconiidae. The greater adjutant is a huge bird, standing tall at 145–150 cm (4 ft 9 in – 4 ft 11 in). The average length is 136 cm (4 ft 6 in) and average wingspan is 250 cm (8 ft 2 in), it may rival its cousin the marabou stork (Leptoptilos crumeniferus) as the largest winged extant stork.

Pallas Fish Eagle (EN)
Pallas's fish eagle (Haliaeetus leucoryphus), also known as Pallas's sea eagle or band-tailed fish eagle, is a large, brownish sea eagle. It is listed as Endangered on the IUCN Red List. The Pallas's fish eagle has a light sandy-brown hood and a whitish face.

Black Billed Tern (EN)
The black-bellied tern (Sterna acuticauda) is a tern found near large rivers in the Indian subcontinent. They have a black belly in the summer and a deep forked tail. The wings are long, slender and pointed and the tail is deeply forked with sharply pointed tips. The bill and feet are yellow or orange and the iris is reddish brown.

Egyptian Vulture (EN)
The Egyptian vulture (Neophron percnopterus), also called the white scavenger vulture or pharaoh's chicken, is a small Old World vulture and the only member of the genus Neophron. It is widely distributed from the Iberian Peninsula and North Africa to India. Populations of this species declined in the 20th century and some island populations are endangered by hunting, accidental poisoning, and collision with power lines

Nordmann’s Green Shank (EN)
The Nordmann's greenshank is a medium-sized sandpiper, at 29–32 cm (11–13 in) long, with a slightly upturned, bicoloured bill, and relatively short yellow legs. Breeding adults are boldly marked, with whitish spots and spangling on black upper side; heavily streaked head and upper neck; broad, blackish, crescentic spots on lower neck and breast; and darker lores.

Darter (NT)
The darters are mainly tropical waterbirds in the family Anhingidae, which contains a single genus, Anhinga. The term snakebird is usually used without any additions to signify whichever of the completely allopatric species occurs in any one region. It refers to their long thin neck, which has a snake-like appearance when they swim with their bodies submerged, or when mated pairs twist it during their bonding displays. "Darter" is used with a geographical term when referring to particular species. It alludes to their manner of procuring food, as they impale fishes with their thin, pointed beak.

White Necked Strok (NT)
The woolly-necked stork or white-necked stork (Ciconia episcopus) is a large wading bird in the stork family Ciconiidae. It breeds singly, or in small loose colonies. The woolly-necked stork is a medium-sized stork at 75–92 cm tall. Juvenile birds are duller versions of the adult with a feathered forehead that is sometimes streaked black-and-white.

Black Headed Ibis (NT)
The black-headed ibis (Threskiornis melanocephalus), also known as the Oriental white ibis, Indian white ibis, and black-necked ibis, is a species of wading bird of the ibis family, with adults measuring 65–76 cm in length.

Himalayan vulture (NT)
The Himalayan vulture (Gyps himalayensis) or Himalayan griffon vulture is an Old World vulture native to the Himalayas and the adjoining Tibetan Plateau. It is one of the two largest Old World vultures and true raptors. It is listed as Near Threatened on the IUCN Red List

Ferruginous Duck (NT)
The ferruginous duck, also ferruginous pochard, common white-eye or white-eyed pochard (Aythya nyroca) is a medium-sized diving duck from Eurosiberia. The breeding male is a rich, dark chestnut on the head, breast and flanks with contrasting pure white under tail coverts.

River Lapwing (NT)
The river lapwing (Vanellus duvaucelii) is a lapwing species which breeds from the Indian Subcontinent eastwards to Southeast Asia. It range includes much of northern and northeastern India. The river lapwing is 29–32 cm long. It has a black crest, crown, face and central throat and grey-white neck sides and nape.

Bristled Grass Warbler (VU)
The bristled grassbird (Schoenicola striatus) is a small passerine bird in the genus Schoenicola. Also known as the bristled grass warbler, this species is endemic to the Indian subcontinent, where it is patchily distributed in Bangladesh, India, Nepal and Pakistan. These insectivorous birds skulk in dense and tall grasslands, often in marshy areas, habitats that are threatened by human activities.The bill is strong.

River Tern (VU)
The Indian river tern or just river tern (Sterna aurantia) is a tern in the family Laridae. It is a resident breeder along inland rivers from Iran east into the Indian Subcontinent and further to Myanmar to Thailand, where it is uncommon. This is a medium-sized tern, 38–43 cm long with dark grey upperparts, white underparts, a forked tail with long flexible streamers, and long pointed wings

Green Avadavat (VU)
The green avadavat or green munia (Amandava formosa) is a species of Estrildid finch with green and yellow on the body, a bright red bill and black "zebra stripes" on the flanks.

Indian Spotted Eagle (VU)
A stocky, medium-sized eagle with short, broad wings and a rather short tail.

Lesser Adjutant (VU)
The lesser adjutant (Leptoptilos javanicus) is a large wading bird in the stork family Ciconiidae. Like other members of its genus, it has a bare neck and head.

Eastern Imperial Eagle (VU)
The eastern imperial eagle is a large eagle, but usually falls near the average size of the large-bodied genus Aquila. Adult total length can range from 68 to 90 cm (27 to 35 in) with a typical wingspan of 1.76 to 2.2 m (5 ft 9 in to 7 ft 3 in).

Greater Spotted Eagle (VU)
The greater spotted eagle is a large bird of prey, measuring 60 to 70 cm in length and weighing 1,500 to 1,900 grams.

Fulvous Whistling Duck (LC)
The fulvous whistling duck or fulvous tree duck (Dendrocygna bicolor) is a species of whistling duck that breeds across the world's tropical regions in much of Mexico and South America, the West Indies, the southern United States, sub-Saharan Africa and the Indian subcontinent.

Marsh Harrier (LC)

Indian Gaint squirrel (LC)
The Indian giant squirrel or Malabar giant squirrel is a large multi-coloured tree squirrel species endemic to forests and woodlands in India. It is a diurnal, arboreal, and mainly herbivorous squirrel

Gangas River Dolphin (EN)
South Asian river dolphins are blind; their eyes are tiny and lack lenses. Their vision is likely to have degenerated as a result of poor visibility in murky, sediment-laden river water. Unlike most dolphins, they have very flexible necks as their neck vertebrae are not fused.

Russell viper (LC)
Russell's viper (Daboia russelii) is a venomous snake in the family Viperidae native to the Indian subcontinent and one of the big four snakes in India. It was described in 1797 by George Shaw and Frederick Polydore Nodder, and named after Patrick Russell, who wrote about it in his 1796 work An account of Indian serpents, collected on the coast of Coromandel
CR – Critical Endangered, EN – Endangered, VN – Vulnerable, NT – Near threatened, LC – Least concern